Hvad er leasing af firmabil?

Har jeres virksomhed behov for at anskaffe nye firmabiler eller udskifte nogle af de ældre modeller i jeres eksisterende flåde af firmabiler? Hvis svaret er ja, bør I overveje erhvervsleasing. Leasing af firmabil er nemlig en oplagt løsning for virksomheder, som ønsker en bekvem og bekymringsfri bilflåde samt fuld budgetsikkerhed.

Hvad er erhvervsleasing, og for hvilke typer virksomheder kan det være en fordel at lease firmabil? I får svarene i denne artikel.

Hvad er erhvervsleasing?

Erhvervsleasing minder på mange måder om privatleasing og har mange af de samme fordele. Den store forskel er, at ved erhvervsleasing er det virksomheden og ikke en privatperson, som indgår en aftale med leasingselskabet og leaser firmabilen.

Helt overordnet fungerer erhvervsleasing sådan, at virksomheden betaler en fast månedlig ydelse for at have brugsret over firmabilen. Virksomheden ejer altså ikke bilen, men får den stillet til rådighed af leasingselskabet.

I leasingaftalen mellem virksomhed og leasingselskab er der særligt to forhold, virksomheden skal være opmærksom på, som har indflydelse på den månedlige ydelse:

  • Kilometerbehov: Hvor meget skal bilen køre om måneden?
  • Løbetid: Hvor lang tid strækker leasingaftalen sig over (som regel er det 36 eller 48 måneder)?

Leasingselskabets forretningsmodel er nemlig afhængig af at kunne sælge bilen videre efter kontraktens ophør. Derfor er bilens restværdi et nøglebegreb, når I leaser firmabil.

Hvorfor erhvervslease?

Erhvervsleasing er en oplagt finansieringsmodel i de tilfælde, hvor en virksomhed ønsker at stille en firmabil til rådighed for sine medarbejdere.

Erhvervsleasing egner sig i princippet både til virksomheden med fem firmabiler eller 100 firmabiler i sin flåde. Derfor er erhvervsleasing en mulighed for virksomheder uanset, hvor mange firmabiler virksomheden har behov for.

“Faktisk ser vi ofte, at små og mellemstore virksomheder har rigtig meget gavn af erhvervsleasing, fordi det er en finansieringsmodel, som giver medarbejdere adgang til firmabil uden, at virksomheden skal binde betydelige mængder kapital til sin flåde,” siger Tobias Jensen, som er Account Manager hos Dribe at Work.

Erhvervsleasing er en fradragsberettiget driftsudgift, og som regel er al service på firmabilen inkluderet i den månedlige betaling. Der er med andre ord flere økonomiske grunde til, at et stigende antal danske virksomheder – lige fra SMV-segmentet til landets allestørste virksomheder – vælger at lease firmabil.

Hvornår kan erhvervsleasing betale sig?

Erhvervsleasing kan for langt de fleste virksomheder betale sig.

Det skyldes især, at virksomheder ved at lease firmabiler undgår at skulle binde store mængder kapital i biler. Virksomhederne kan i stedet bruge eksisterende kapital på at udvikle sin kerneydelse.

Når I leaser firmabiler, er I forpligtet til en månedlig udbetaling i den periode, som leasingaftalen er gældende i, men det er også det: I behøver ikke at bekymre jer om udgifter til service eller bilens generelle værditab, hvis efterspørgslen på markedet skulle ændre sig, så bilens værdi falder.

Helt overordnet er de største fordele ved at lease firmabil:

  • Bekvemt: Det er nemt (eksempelvis er service og vedligeholdelse inkluderet i prisen, og I slipper for besværet med selv at skulle sælge bilen).
  • Budgetsikkerhed: I får det fulde overblik over udgifter til virksomhedens bilflåde.
  • Fleksibilitet: I får en fleksibel bilflåde med adgang til de nyeste og mest miljøvenlige modeller.
  • Likviditet: I undgår at binde store dele af virksomhedens kapital til biler.

Hvornår kan leasing af firmabil ikke betale sig?

Hvis virksomheden har rigtig meget kapital til rådighed og ikke kender sit kørselsbehov, kan det økonomisk set give bedre mening at købe bilen.

Hvis virksomheden er i tvivl om, hvor mange biler den har brug for – og i hvor lang tid – er erhvervsleasing heller ikke en ideel finansieringsmodel, da virksomheden ikke uden videre kan skille sig af med bilerne eller opsige leasingaftalerne.

Den traditionelle længde på leasingaftaler – 36 eller 48 måneder – kan være problematisk. Hvis eksempelvis det viser sig, at en firmabil alligevel ikke bliver brugt, er virksomheden nødt til at betale et stort engangsbeløb for at komme ud af leasingaftalen.

Alternativt betaler virksomheden månedlige ydelser for et aktiv, som står og samler støv nede i parkeringskælderen.

Optimeret leasing af firmabil
Dribe at Work opererer nemlig med leasingaftaler på helt ned til ni måneder. Derfor har virksomhederne meget større fleksbilitet i sin bilpark, hvis det viser sig, at en bil ikke bliver brugt, eller virksomheden ønsker at udskifte modeller i deres bilpark.

Kortere leasingaftaler er en tilbygning på den almindelige budgetsikkerhed, der traditionelt er en af de store fordele ved leasing. Med en aftale på ni måneder kan I nemlig være sikre på, at I ikke får brug for at betale store engangssummer for at komme ud af leasingaftaler eller er låst til månedlige ydelser, som I af den ene eller anden grund gerne vil slippe af med.

Hvilke virksomheder leaser firmabil?

Det kan eksempelvis være en større virksomhed, som har brug for firmabil til deres kørende sælgere eller konsulenter. Det kan også være en håndværksvirksomhed eller servicevirksomhed, som har brug for firmabiler til sine ansatte, som dækker arbejdsopgaver i et større geografisk område.

Langt de fleste typer virksomheder kan få værdi ud af at erhvervslease.

Fælles for dem er, at de ønsker:

  • Budgetsikkerhed Klarhed over omkostningerne til deres firmabiler.
  • Fleksibilitet: De ansatte kan nemt udskifte deres bil eller varevogn til en anden model.
  • Ingen kapitalbindning: Virksomhederne kan bruge deres kapital på at udvikle forretningen i stedet for at skulle binde store mængder likviditet til sin bilpark. I betaler kun for brugsretten.

Det er de største grunde til, at erhvervsleasing er en populær finansieringsmodel, som flere og flere danske virksomheder tager til sig.